Farklı Bir Tat ve Lezzet : Kuru Et Nasıl Yapılır?

Farklı Bir Tat ve Lezzet : Kuru Et

Kuru Et Nedir?

Kuru et, ülkemizde üretimi ve tüketimi yaygın olmadığı için pek tanınan bir lezzet değil. Balkanlardan çıkıp dünyaya yayılan ve bir kez tattıktan sonra vazgeçilmez hale gelen Kuru Et Nedir?

Boşnak eti, dana füme et, isli et gibi isimlerle de anılan kuru et Balkan mutfağına özgü bir tattır. Geleneksel kuru et hazırlama yönteminde yağdan ve sinirden arındırılmış et eğer taze ise soğuk ortamda birkaç gün dinlendirilir. Dinlenmiş et tuzlu ve sarımsaklı suyun içinde en az 21 gün bekletilir. Ardından kurutma aşamasına geçilir. Tuzlu ve sarımsaklı suyun içinde yeterince bekletilen et, özel kurutma odasına alınır. Kancalara asılmış halde bir gün boyunca bu odada bekletilir.  Et, odada yakılan ve harı kademeli olarak arttırılan ateşin yaydığı ısıda yaklaşık 15 gün boyunca kurutulur. Oldukça uzun süre alan ve zahmetli olan bu geleneksel yöntem dışında günümüzde modern tekniklerle fırınlanarak daha kolay ve kısa sürede kuru et elde etmek mümkündür.

 

Kuru Et Nasıl Tüketilir?

Kuru et geleneksel Türk mutfağına yabancı bir tat. Farklı bir yöntemle hazırlandığı için bu gıdaya alışık olmayanlar kuru etin ne şekilde tüketileceği konusunda belirsizlik yaşayabiliyor. Peki, Kuru Et Nasıl Yenir?

 Kuru et, yemeklere lezzet vermesi için kullanılabileceği gibi, meze olarak da yenilebilir. Bosna’da yemeklerin içinde sık sık görülen kuru et, ülkemizde daha çok aperatif olarak tüketiliyor. Kuru et ısıl işlem uygulamadan yenilebilir.

Et saklama yöntemi olarak eski zamanlarda insanlar tarafından çok kullanılan et kurutma, günümüzde unutulmaya yüz tutmuş bir gelenek. Seri üretimin ve alışveriş merkezlerinde satışın başlamadığı dönemlerde Balkan evlerinin pek çoğunda et kurutma için özel kurutma odaları bulunurdu. Kuru etin endüstriyel üretimi başlamasına ve bu gıdaya süpermarketlerden kolayca ulaşılabiliyor olmasına rağmen özellikle Bosna halkı içinde hala eski usul yöntemler kullanarak evde kuru et hazırlayan kimseler mevcut.

 

Kuru Et Lezzetini Hala Tatmadınız mı?

Sade hazırlanan çeşidiyle birlikte, kuru etin tütsülenerek hazırlanan çeşidi de damakları şenlendiriyor. Sanal mağazamızdan bu lezzete ve Kuru Et Fiyatları bilgisine ulaşabilirsiniz.



 


 
Etiketler: Farklı Bir Tat ve Lezzet : Kuru Et
Aralık 18, 2018
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.