Glutensiz Beslenmeye Başladıysanız...

Glutensiz Beslenmeye Başladıysanız...

Gluten Mercek Altında

Glutensiz Beslenme, son zamanların popüler gündem başlıklarından biri. Bilinçli beslenme alternatiflerinden bahsederken bu konu mutlaka açılıyor. Peki, gluten tam olarak nedir? Glutensiz beslenme kimler tarafından, neden tercih edilmeli?

Gluten yulaf, buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan bitkisel ve elastik bir protein grubuna verilen genel isimdir.

Glutenin varlığı birçok kişi için herhangi bir sağlık sorunu yaratmıyor. Buna karşın gluten duyarlılığı, buğday alerjisi olanlar ve çölyak hastaları, glutenli gıda tüketimi söz konusu olduğunda çeşitli fiziksel sorunlar yaşamakta. Alerjik reaksiyonlar, vücutta halsizlik, çeşitli cilt sorunları ve hafif ya da ciddi sindirim sorunları, bunların başında geliyor. Glutene karşı hassasiyet, halsizlik, kas ağrıları, eklem ağrıları ve şişkinlikle kendini belli eder.

Çölyak hastalığı, gluten duyarlılığının ileri safhadaki halidir. Gluten tüketimi, çölyak hastalarının ince bağırsak mukozasında alerjik reaksiyona neden olur. Bağırsak, fonksiyonunu gereği gibi yerine getiremez ve besin öğelerinin emilimi tam olarak gerçekleşmez. Tüm bunlar, dolaylı yoldan başka sağlık sorunlarının oluşmasına da yol açar.

Glutene karşı vücudunuz bu tür tepkiler veriyorsa, bu maddeyi hayatınızdan çıkarmalısınız. Doğal olarak gluten içermeyen gıdalar, elbette diyetinizin esas üyeleri olacak. Bunun yanı sıra, doğal yapısında gluten olan lezzetlerden mahrum kalmanıza gerek yok. Bu tip gıdaların glutensiz versiyonlarıyla beslenme rutininizi zenginleştirebilirsiniz.

 

Gluten İçermeyen Besinler Neler?

Neyse ki, sağlık için hayati öneme sahip besinlerin çoğu zaten doğal olarak gluten içermiyor. O nedenle, glutensiz bir beslenme programı hazırlarken hiç zorlanmayacaksınız.

Bol gluten bulunduran gıdaların başında tahıllar geliyor, fakat bu, tüm tahılların gluten içerdiği anlamına gelmez. Kinao, pirinç, mısır, yulaf ve keten tohumu, gluten içermeyen tahıllardan bazıları.

Meyve ve sebzeler, kuru baklagiller, et, yumurta, balık, tavuk, patates, süt ve süt ürünleri gibi önemli besin maddelerinin yapısında da gluten bulunmamaktadır.

 

Özel Glutensiz Ürünler

Hamur işinden vazgeçmeden glutensiz beslenme mümkün. Glutensiz Ürünler, her damak tadına uygun glutensiz beslenme programlarının oluşturulmasını mümkün kılıyor. Bunlar, özel olarak üretilmiş gluten içermeyen ürünlerdir. Ekmek, kurabiye, kek, börek vs. yapmak için hazırlanmış glutensiz özel un karışımları, puding karışımları, krem şanti karışımları gibi ürünler bunlardandır.

 

 
 



 
Etiketler: Glutensiz Beslenmeye Başladıysanız...
Ekim 23, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.