Tereyağının Lezzette Çıtayı Yükselten Versiyonu: Manda Tereyağı
Herkes bu sırrı bilir; Yemek yapma konusunda çok iddialı değilseniz ama hayran bıraktıracak lezzetler yaratmak istiyorsanız, yemekte tereyağı kullanın, bolca… Tereyağı için “lezzet iksiri” desek yanlış olmaz. Peki, bu iksirin daha güçlü versiyonları hakkında bilgi sahibi misiniz?
Manda tereyağı hem tadı hem de vücuda sağladığı yararlarla diğer türler arasından sıyrılıyor. Onu açık ara farkla öne çıkaran özellikler elbette manda sütünden kaynaklanmakta. Manda sütünün özellikleri için bir formül verecek olsak bu, inek sütünün dezavantajlarını çıkarıp, avantajlarını ikiyle çarpmak şeklinde olurdu. Laktoz ve kolesterol içeriği daha düşük, buna karşılık besin öğesi bakımından daha zengin olan manda sütü, kendisinden elde edilen diğer gıdaları da özel kılmakta. Dünyaca ünlü mozarella peynirinin ve tadıyla marka haline gelen Afyon kaymağının olmazsa olmazı manda sütüdür. Peynir ve kaymakta en iyileri yaratan bu süt türü, tereyağında da ezber bozuyor. Manda Tereyağı eklendiği yemekleri ve sosları eşsiz lezzetiyle taçlandırıyor.
Her Yağ Zararlı Değildir
Konuyu her yönüyle irdeleyen bilimsel bakış açısından yoksun popüler söylemler son yıllarda tereyağını obezite ve kalp damar hastalıklarının sorumlusu gibi gösterse de gerçek bundan uzak. Her şeyden önce yağın vücudun genel işleyişi için son derece önemli olduğunu bilmek gerekiyor. Hücre zarının yapısına katılan yağ asitleri, yağda çözünen vitaminlerin (A, D, E, K) vücuda alınmasını sağlar, eşey hormonlarının yapısına katılır, vücudun ısı kaybını önler.
Kullanılacak günlük enerjinin %7’si doymuş yağlardan elde edilmelidir. Hayvansal kaynaklı doymuş yağlar abartılmadığı müddetçe tüketiminde hiçbir sakınca olmayan gıdalar. Uzak durulması gereken ise “trans yağ asitleri”dir. Doymamış yağ asitlerinin ısıl işlemle doyurulması sonucu oluşan trans yağ, karaciğer, üreme sistemi ve kalp üzerinde olumsuz etkilere sahip.
Kararında Manda Tereyağı Tüketimi Sağlıklı Hayatın Anahtarı
Manda tereyağı yüksek oranda antioksidan maddeler, A, B1, B2, C ve K2 vitaminleri, kalsiyum, fosfor ve demir gibi mineraller içerir.
İçeriğindeki K2 vitamini sayesinde metabolizmanın kalsiyumu kullanabilmesini sağlar. Kemik ve dişler için hayati öneme sahip olan kalsiyum, K2 vitamini eksikliğinde görevini yerine getiremez. İleri yaştaki kimseler için kemik erimesi riskini düşüren manda tereyağı, çocukların kemik gelişimini de destekler.
Yapılan araştırmalar manda tereyağının kalp krizi riskini %69 oranında azalttığını ortaya çıkarmıştır. Yeterli ve düzenli manda tereyağı tüketimi bilinenin aksine obeziteye yol açmaz, bilakis obezite ve şeker hastalığıyla mücadelede yardımcı rol üstlenir.
Organizmanın işleyişi üzerinde birçok olumlu etkisi olan manda tereyağı sağlıkla lezzetin bir araya gelebileceğinin kanıtı. Tereyağıyla ilgili ön yargılarınızı bir kenara bırakın ve özgürce bu lezzetin keyfini sürün.