Probiyotik Nedir?
Bakteriler, zihne olumsuz çağrışımlar getirse de her bakteri insan sağlığına zararlı değildir. Hatta bazı bakteri türleri, insan vücudunun sağlıklı şekilde işleyebilmesinde önemli görevler üstlenir. Probiyotikler, bu yararlı bakterilerden.
Peki, Probiyotik Faydaları Nelerdir? İşte, probiyotik bakterilerin, vücuttaki çeşitli sistemler üzerine etkileri!
Sindirim Sistemi Üzerindeki Etkileri
Probiyotiklerin doğrudan gözlemlenebilen etkileri bağırsak üzerindedir.
Bağırsaklarda çok sayıda bakteri bulunmaktadır. Bu bakteriler, sindirim ve boşaltım sistemlerinin dengeli çalışmasını sağlar, buna bağlı olarak genel vücut sağlığı üzerinde diğer pek çok yarara sahiptir. Bu faydalı bakterilerin yanı sıra bağırsaklarda, zararlı etki gösterebilecek bakteriler de mevcut. İşte, iyi ve kötü bakterilerden oluşan bu ortama, “bağırsak florası” denir.
İyi bakteriler azalırken, zararlı bakteri miktarının artması, bağırsak florasında dengesizlik meydana getirir, bu da çeşitli hastalıklara davetiye çıkarır. Probiyotikler en çok bu noktada devreye giriyor.
Probiyotik içeren gıdaları yeterince tüketmek, bağırsak florasında dengenin korunmasını sağlar. Yani zararlı bakterilerin aşırı üremesi engellenir, yararlı bakteri sayısı olması gereken seviyede tutulur.
Dengeli bir bağırsak florası, düzenli bir sindirim sistemi demektir. Probiyotikler, bağırsak florasını dengeleyerek, sindirim sistemini düzenler.
Kalp Sağlığı Üzerindeki Etkileri
Bazı probiyotikler, sindirime yardımcı bir madde olan safrayı parçalayarak kolesterolü azaltır.
Bu da kan basıncının düşürülerek, kalp sağlığının korunmasına etki eder.
Beyin Fonksiyonları Üzerindeki Etkileri
Modern tıbbın son çalışmaları bağırsağı, ikinci beyin olarak adlandırmakta. Vücudun genel işleyişi üzerinde büyük etkiye sahip bağırsakların dengeli çalışması, hafıza, odaklanma gibi zihinsel fonksiyonlar üzerinde de olumlu etkiler gösterir. Yapılan araştırmalar ayrıca probiyotiklerin, depresyon, kaygı bozukluğu gibi sorunların tedavisinde de rol alabileceğini göstermekte.
Bağışıklık Sistemi Üzerindeki Etkileri
Probiyotikler, bağışıklık sistemini güçlendirir.
Bazı probiyotikler, doğal antikorların üretimini arttırarak, vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlar.
Probiyotik İçerikli Sağlık Ürünler
Sağlıklı probiyotik kaynaklarına nasıl ulaşılacağı, Probiyotik Faydaları Nelerdir sorusu kadar önemli.
Gıdada güvenilir tercih olan Doğadan Bizim Gıda, probiyotik içeren ürünlerde zengin bir çeşit sunuyor. Yüksek oranda probiyotik bakteri içeren mayalar, lezzetli gıdaları evinizin güvenilir şartlarında yapmanızı mümkün kılmakta. Probiyotik yoğurt mayası, kefir mayası, kımız mayası ve boza- şıra- salamura mayasına Gurmejet üzerinden ulaşabilirsiniz.